Αφρικανική σκόνη: Πώς να ρυθμίσω τον κλιματισμό του αυτοκινήτου

Newsroom
Αφρικανική σκόνη: Πώς να ρυθμίσω τον κλιματισμό του αυτοκινήτου
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη σκόνη που έχει καλύψει την Ελλάδα κάνει δύσκολη την καθημερινότητά μας.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτων θα έχουν πολλή δουλειά τις επόμενες ημέρες, όταν υποχωρήσει η αφρικανική σκόνη (saharan dust) πάνω από τη χώρα μας. Όμως το πόσο βρώμικο φαίνεται το όχημά μας είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί. Τα μικροσωματίδια που βρίσκονται στον αέρα είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό και σε συνδυασμό με την ανοιξιάτικη γύρη δημιουργούν ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ» για όσους έχουν αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Και ενώ σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων συστήνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων, τι πρέπει να κάνουμε όσοι μετακινούμαστε με το αυτοκίνητό μας;

Οι υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. 25 βαθμοί κελσίου στην Αττική και άνω των 30 στην Κρήτη) μας αναγκάζουν να θέτουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επιλέγουμε την λειτουργία ανακύκλωσης, ώστε το φίλτρο καμπίνας να μην γεμίσει με σκόνη, γύρη και άλλα μικροσωματίδια.

Βέβαια θα πρέπει να έχουμε εγκαίρως φροντίσει ότι το φίλτρο θα έχει καθαριστεί ή αντικατασταθεί. Καλό είναι αυτό να γίνεται κάθε 6 μήνες ή κάθε 3 μήνες αν κινείστε συχνά σε χωματόδρομους.

air condition

Αν η χρήση του κλιματισμού παράγει μία δυσάρεστη μυρωδιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς για να ελέγξουν και να καθαρίσουν το σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης του οχήματός σας.

Τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού στα αυτοκίνητα φιλτράρουν τα μικροσωματίδια και τα αλλεργιογόνα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τις οσμές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως να αντικαθίσταται τακτικά το φίλτρο καμπίνας.

Η κακή συντήρηση του κλιματιστικού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ατύχημα: π.χ. αν φταρνιστείτε ενώ οδηγείτε με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα βλέπετε για απόσταση 30 μέτρων!

air condition

Photo Credits: Skoda Auto

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!